Під керівництвом професора Л. В. Капрельянца проводяться наукові дослідження за наступними напрямками:
- дослідження рослинної сировини як джерела біологічно активних речовин і нутрієнтів;
- розробка біотехнологічних методів отримання біологічно активних речовин з традиційної та нетрадиційної рослинної сировини;
- розробка ензіматичних методів направленого регулювання функціонально-технологічних властивостей біополімерів рослинної сировини;
- розробка способів отримання поліфункціональних харчових добавок і рецептур продуктів з їх використанням;
- розробка поліфункціональних продуктів нового покоління, які містять еубіотичні і пребіотичні компоненти.
Профессор Л. М. Пилипенко очолює наукові дослідження за наступними напрямками:
- технобіологічний моніторинг якості харчових систем тривалого терміну зберігання в сучасних умовах;
- розробка експрес – методів контролю безпеки і автентичності продуктів з рослинної сировини
- визначення чинників профілактичних властивостей харчових рослин і розробка технологій їх комплексного використання для отримання поліфункціональних харчових добавок і продуктів;
- розробка пріоритетних методів інтегрального біотестування якості та безпеки сировини, напівфабрикатів, готової продукції на організм людини.
Викладачі та аспіранти кафедри ведуть наукові дослідження за темами:
«Біополімери рослин як об’єкти хімічної та біотехнологічної модифікації»;
«Розробка наукових основ забезпечення якості та підвищення безпеки рослинних продуктів на основі інтегрованого аналізу ризиків і принципів HACCP».